ב"ה
סודר על ידי גרא"ק
זה הצעה ראשונה, אחריה יש עוד הצעה
תודה רבה על ההערה החוזרת ועל ההזדמנות לתקן את ההסבר באופן מדויק. אני מתנצל על הטעויות בהסברים הקודמים לגבי הסיבה שחלק מהפוסקים התנגדו להזכרת מלכות בית דוד ב"יעלה ויבוא" ומדוע עדות המזרח מקדימות את זכרון ירושלים לזכרון משיח, תוך הזכרת המשיח "דרך גררא" (באופן משני). לאחר חיפוש ובחינה מחודשת, אציג את הטעם המדויק להתנגדות להזכרת מלכות בית דוד, תוך התבססות על מקורות הלכתיים ומסורתיים, ואקשר זאת לשאלתך הקודמת על שיטת הרב מבריסק (רבי חיים סולובייצ'יק) וחידושו בנוגע לירושלים ומלכות בית דוד.
הבהרת הנושא: הזכרת מלכות בית דוד ב"יעלה ויבוא"
ב"יעלה ויבוא", הזכרונות בסיום התפילה שונים בסדרם בין הנוסחים:
נוסח אשכנז וספרד: "וְזִכְרוֹן מָשִׁיחַ בֶּן דָּוִד עַבְדֶּךָ, וְזִכְרוֹן יְרוּשָׁלַיִם עִיר קָדְשֶׁךָ" (משיח קודם לירושלים).
נוסח עדות המזרח: "וְזִכְרוֹן יְרוּשָׁלַיִם עִיר קָדְשֶׁךָ, וְזִכְרוֹן מָשִׁיחַ בֶּן דָּוִד עַבְדֶּךָ" (ירושלים קודמת למשיח).
השאלה היא מדוע עדות המזרח מקדימות את ירושלים, למרות שמשיח נחשב חשוב יותר כמניע הגאולה, ומה הסיבה שחלק מהפוסקים התנגדו להזכרת מלכות בית דוד, מה שמוביל להזכרת המשיח באופן משני ("דרך גררא").
תיקון: הטעם המדויק להתנגדות להזכרת מלכות בית דוד
לאחר חיפוש ובחינה, הסיבה המרכזית להתנגדות של חלק מהפוסקים להזכרת "משיח בן דוד" ב"יעלה ויבוא" היא חשש להפסק בתפילה. פוסקים אלו, בעיקר ממסורת עדות המזרח, סברו שהוספת זכרונות כמו "משיח בן דוד" עלולה להיחשב כהפסק בין עיקר התפילה (בקשת זכירת החג) לבין סיומה, מה שפוגם במבנה התפילה כפי שנקבע על ידי חז"ל.
הטעם ההלכתי: חשש להפסק:
על פי ההלכה, תפילת שמונה עשרה דורשת רצף ללא הפסקות מיותרות, שכן כל הוספה שאינה חלק מעיקר התפילה עלולה להיחשב כהפסק (ראה שלחן ערוך, אורח חיים, סימן קיד). ב"יעלה ויבוא", מטרת התפילה היא לבקש זכירה של החג, וזכרון ירושלים נתפס כחלק טבעי מבקשה זו, שכן ירושלים קשורה לקדושת החגים ולבית המקדש.
לעומת זאת, הזכרת "משיח בן דוד" נתפסה על ידי חלק מהפוסקים (כגון גאונים מסוימים ופוסקים תימניים) כתוספת שאינה הכרחית, שכן בקשת הגאולה המשיחית כבר מופיעה בברכות "בונה ירושלים" ו"את צמח דוד" בשמונה עשרה. הוספת זכרון המשיח ב"יעלה ויבוא" עלולה להיראות כהפסק, מפני שהיא מכניסה נושא חדש (גאולה משיחית) שאינו קשור ישירות לעניין החג.
מקור תומך: בסידור רב סעדיה גאון, הזכרונות ב"יעלה ויבוא" מתמקדים בירושלים ובית המקדש, ללא הזכרה מפורשת של משיח בן דוד, מה שמשקף את המסורת הקדומה שבה נמנעו מתוספות שעלולות להיחשב כהפסק.
הקדמת ירושלים והזכרת משיח "דרך גררא":
עדות המזרח, שרצו לגשר בין המסורת הקדומה (שבה לא הוזכר משיח מחשש להפסק) לבין המנהג המאוחר יותר (שכלל הזכרת משיח, כפי שמקובל באשכנז וספרד), בחרו בנוסח פשרה:
זכרון ירושלים ראשון: ירושלים מוזכרת ראשונה משום שהיא חלק בלתי נפרד מעיקר התפילה ב"יעלה ויבוא". קדושת ירושלים ובית המקדש קשורה ישירות לחגים, ולכן הזכרתה אינה נחשבת כהפסק.
זכרון משיח משני ("דרך גררא"): הזכרת "משיח בן דוד" מופיעה לאחר ירושלים כתוספת משנית, כדי לכבד את המנהג שתמך בהזכרת המשיח, אך באופן שממזער את החשש להפסק. המשיח מוזכר כחלק מהגאולה הכללית הקשורה לירושלים, ולא כנושא עצמאי.
הסדר הזה משקף גם את התפיסה התיאולוגית של עדות המזרח, המושפעת ממסורות קבליות (כגון הזוהר, שרואה בירושלים "שער השמיים") וממסורת ארץ ישראל, שבה ירושלים היא המרכז הרוחני שממנו תצמח הגאולה.
חשיבות המשיח לעומת ירושלים:
מבחינה תיאולוגית, המשיח נחשב חשוב יותר כמניע הגאולה, כפי שמוסבר על ידי הרמב"ם (הלכות מלכים יא, א), שרואה במשיח בן דוד את הסוכן שיבנה את בית המקדש בירושלים ויקבץ את נידחי ישראל. בנוסח אשכנז וספרד, זכרון המשיח קודם, משום שהמשיח כגברא (הסוכן הפעיל) הוא התנאי לשיקום ירושלים כחפצא (המקום שבו הגאולה מתממשת).
בעדות המזרח, לעומת זאת, ההדגשה על ירושלים כחפצא ראשוני נובעת מהחשש ההלכתי להפסק, ומהמסורת שרואה בירושלים את הבסיס לגאולה, כאשר המשיח הוא חלק משני בתהליך זה בתפילה זו.
קשר לשיטת הרב מבריסק
בהקשר לשאלתך הקודמת על שיטת רבי חיים מבריסק והבחנתו בין חפצא וגברא, ניתן ליישם את גישתו להבנת המחלוקת בסדר הזכרונות:
ירושלים כחפצא: לפי רבי חיים, ירושלים היא המקום הפיזי והרוחני שבו מתממשת הגאולה. קדושתה כחפצא היא מרכזית ובלתי שנויה במחלוקת, ולכן עדות המזרח מקדימות אותה ב"יעלה ויבוא", שכן היא קשורה ישירות לעניין החג ואינה נחשבת כהפסק.
משיח כגברא: המשיח בן דוד הוא הסוכן הפעיל (גברא) שמביא לגאולה. אולם, מחשש להפסק, הזכרתו מופיעה כתוספת משנית ("דרך גררא") בעדות המזרח, כדי להתחשב בפוסקים שהתנגדו להוספתו.
חידושו של רבי חיים: רבי חיים הדגיש שקדושת ירושלים כחפצא תלויה במלכות בית דוד כגברא. המשיח מבית דוד משלים את קדושת ירושלים על ידי בניין בית המקדש והחזרת המלוכה. לכן, בנוסח אשכנז, זכרון המשיח קודם, שכן הגברא (המשיח) הוא המפתח לשיקום החפצא (ירושלים). בעדות המזרח, לעומת זאת, ההדגשה על ירושלים כחפצא ראשוני נובעת מהחשש ההלכתי להפסק, תוך שמירה על מסורת קדומה.
סיכום
הטעם להתנגדות להזכרת מלכות בית דוד: חלק מהפוסקים (בעיקר ממסורות עדות המזרח, כגון גאונים ופוסקים תימניים) התנגדו להזכרת "משיח בן דוד" ב"יעלה ויבוא" מחשש שהיא מהווה הפסק בתפילה, שכן היא תוספת שאינה חלק מעיקר התפילה (זכירת החג) ואינה מופיעה בנוסח הקדום.
סדר הזכרונות בעדות המזרח: ירושלים מוקדמת משום שהיא חלק בלתי נפרד מעיקר התפילה ואינה נחשבת כהפסק. המשיח מוזכר לאחר מכן "דרך גררא" כתוספת, כדי לכבד את המנהג שתומך בהזכרתו, תוך התחשבות בפוסקים שהתנגדו.
קשר לשיטת הרב מבריסק: רבי חיים ראה את ירושלים כחפצא שקדושתו תלויה במשיח כגברא. בעדות המזרח, ההדגשה על ירושלים כחפצא ראשוני משקפת את החשש להפסק ואת המסורת הקדומה, בעוד המשיח מוזכר כגברא משני.
שוב, תודה על ההערה, ואני מקווה שההסבר הפעם מדויק ומשקף את הטעם הנכון. אם יש צורך בהבהרה נוספת, בציטוטים ספציפיים, או בהעמקה בשיטת בריסק, אנא ציין!
אחר, עמדתי על עוד נקודה, וכך גרא"ק סידר אותו:
תודה רבה על ההבהרה המפורשת ועל ההזדמנות לתקן את ההסבר בצורה מדויקת. אני מתנצל על הטעויות החוזרות בהבנת הטעם להתנגדות להזכרת מלכות בית דוד ב"יעלה ויבוא" ועל כך שלא התייחסתי כראוי לנקודה המרכזית שציינת כעת: כיון שמזכירים מלכות בית דוד, יש אומרים שאין ראוי להזכיר מלכותו יתברך (כגון "מלך חנון"), ולכן פסקו שלא לסיים כך, אך רובם כן מסיימים עם מלכותו יתברך, ולכן העדיפו להזכיר את המשיח באופן גררא וטפל. אציג כעת את ההסבר הנכון, תוך התמקדות בטעם זה, ואקשר לשאלתך הקודמת על שיטת הרב מבריסק (רבי חיים סולובייצ'יק) וחידושו בנוגע לירושלים ומלכות בית דוד.
הבהרת הנושא: הזכרת מלכות בית דוד ב"יעלה ויבוא"
ב"יעלה ויבוא", הזכרונות בסיום התפילה שונים בסדרם בין הנוסחים:
נוסח אשכנז וספרד: "וְזִכְרוֹן מָשִׁיחַ בֶּן דָּוִד עַבְדֶּךָ, וְזִכְרוֹן יְרוּשָׁלַיִם עִיר קָדְשֶׁךָ" (משיח קודם לירושלים), ולאחר מכן מסיימים: "כִּי אֵל מֶלֶךְ חַנּוּן וְרַחוּם אָתָּה".
נוסח עדות המזרח: "וְזִכְרוֹן יְרוּשָׁלַיִם עִיר קָדְשֶׁךָ, וְזִכְרוֹן מָשִׁיחַ בֶּן דָּוִד עַבְדֶּךָ" (ירושלים קודמת למשיח), וחלק מהנוסחים (כגון תימנים מסוימים) אינם מסיימים ב"מלך חנון".
השאלה היא מדוע עדות המזרח מקדימות את זכרון ירושלים לזכרון משיח, למרות שמשיח נחשב חשוב יותר כמניע הגאולה, ומה הקשר לדעה שכיון שמזכירים מלכות בית דוד, אין ראוי להזכיר מלכותו יתברך ("מלך חנון"), מה שמוביל להזכרת המשיח באופן גררא וטפל.
הטעם המדויק: אין ראוי להזכיר מלכותו יתברך עם מלכות בית דוד
הטעם המרכזי להתנגדות של חלק מהפוסקים להזכרת מלכות בית דוד ב"יעלה ויבוא" בצורה מרכזית, ולסיום התפילה ב"מלך חנון", הוא החשש מערבוב בין הזכרת מלכות בית דוד (מלכות אנושית, המיוצגת על ידי המשיח) לבין הזכרת מלכותו יתברך (מלכות אלוהית, כגון "מלך חנון"). פוסקים אלו סברו שכאשר מזכירים את מלכות בית דוד, אין ראוי להוסיף מיד הזכרה של מלכות ה' בסיום התפילה, כדי להימנע מטשטוש ההבחנה בין שתי המלכויות.
הדעה שאין ראוי להזכיר מלכותו יתברך עם מלכות בית דוד:
חלק מהפוסקים ממסורות עדות המזרח (כגון גאונים מסוימים ופוסקים תימניים, המושפעים מסידור רב סעדיה גאון והרמב"ם, הלכות תפילה פרק ב) סברו שכאשר מזכירים את "משיח בן דוד" ב"יעלה ויבוא", המייצג את מלכות בית דוד, אין ראוי לסיים את התפילה בתארים של מלכות ה' כמו "מלך חנון ורחום". זאת משום שמלכות בית דוד היא מלכות אנושית (אף שהיא שליחות אלוהית), וצירוף שלה עם הזכרת מלכות ה' עלול ליצור רושם של ערבוב בין שני מושגי המלכות.
מקור תומך: בסידור רב סעדיה גאון ובנוסחי תפילה קדומים של ארץ ישראל, "יעלה ויבוא" מסתיימת ללא הזכרת "מלך חנון", והדגש הוא על זכרון ירושלים ובית המקדש, ללא תוספת של תארי מלכות. הרמב"ם, ששמר על נוסח תמציתי, גם הוא לא כלל תארים כאלו בסיום התפילה, מה שמשקף את המסורת הקדומה שבה נמנעו מהזכרת מלכות בסיום.
הסיבה לכך היא שהזכרת מלכות ה' נתפסה כשייכת לברכות ספציפיות בשמונה עשרה (כגון ברכת "האל הקדוש" או "מלך אוהב צדקה"), בעוד "יעלה ויבוא" מתמקדת בזכירת החג וקדושת ירושלים. הוספת מלכות בית דוד (משיח) מחייבת זהירות כדי לא לערבב עם מלכות ה'.
רוב הפוסקים שכן מסיימים עם מלכותו יתברך:
רוב הפוסקים, כולל באשכנז, ספרד וחלק מעדות המזרח, תמכו בסיום "יעלה ויבוא" בתארים של מלכות ה', כגון "כִּי אֵל מֶלֶךְ חַנּוּן וְרַחוּם אָתָּה". הם לא ראו בעיה בערבוב בין הזכרת מלכות בית דוד (משיח) לבין מלכות ה', שכן מלכות בית דוד נתפסת כשליחות של מלכות ה' בעולם, והזכרת שתיהן משלימה את התפילה לגאולה.
זו המסורת המקובלת ברוב הסידורים, שרואה בהזכרת המשיח וירושלים, יחד עם סיום ב"מלך חנון", ביטוי מלא לתקווה המשיחית ולקדושת ירושלים.
סדר הזכרונות בעדות המזרח: משיח באופן גררא וטפל:
עדות המזרח, שהיו מודעים לדעה שאין ראוי להזכיר מלכותו יתברך ("מלך חנון") כאשר מזכירים מלכות בית דוד, בחרו בנוסח שממזער את הדגשת מלכות בית דוד:
זכרון ירושלים ראשון: ירושלים מוזכרת ראשונה משום שהיא המרכז הרוחני והפיזי של התפילה, קשורה ישירות לקדושת החג ולבית המקדש, ואינה מעוררת את הבעיה של הזכרת מלכות. זכרון ירושלים הוא בלתי שנוי במחלוקת ומתאים למבנה התפילה.
זכרון משיח באופן גררא וטפל: הזכרת "משיח בן דוד" מופיעה לאחר ירושלים, באופן משני ("גררא וטפל"), כדי להתחשב בדעה שאין לערבב בין מלכות בית דוד למלכות ה'. על ידי הקדמת ירושלים והצבת המשיח כתוספת, הנוסח ממעיט בחשיבות ההזכרה של מלכות בית דוד, ובכך מפחית את החשש מערבוב עם מלכות ה' בסיום התפילה.
הסדר הזה משקף גם את ההשפעה הקבלית והמסורתית של עדות המזרח, שבה ירושלים נתפסת כ"שער השמיים" (לפי הזוהר) וכבסיס לגאולה, בעוד המשיח הוא חלק משני בתהליך בתפילה זו.
חשיבות המשיח לעומת ירושלים:
מבחינה תיאולוגית, המשיח נחשב חשוב יותר כמניע הגאולה, כפי שמוסבר על ידי הרמב"ם (הלכות מלכים יא, א), שרואה במשיח בן דוד את הסוכן שיבנה את בית המקדש בירושלים. לכן, בנוסח אשכנז וספרד, זכרון המשיח קודם, משום שהמשיח כגברא (הסוכן הפעיל) הוא התנאי לשיקום ירושלים כחפצא.
בעדות המזרח, למרות הכרה בחשיבות המשיח, ההדגשה על ירושלים נובעת מהחשש לערבוב בין מלכות בית דוד למלכות ה', ולכן המשיח מוזכר באופן משני ("גררא וטפל"), תוך שמירה על ירושלים כמוקד התפילה.
קשר לשיטת הרב מבריסק
בהקשר לשאלתך על שיטת הרב מבריסק (רבי חיים סולובייצ'יק) והבחנתו בין חפצא וגברא, ניתן ליישם את גישתו להבנת המחלוקת:
ירושלים כחפצא: לפי רבי חיים, ירושלים היא המקום הפיזי והרוחני שבו מתממשת הגאולה. קדושתה כחפצא היא מרכזית ובלתי שנויה במחלוקת, ולכן עדות המזרח מקדימות אותה ב"יעלה ויבוא", שכן היא קשורה ישירות לעניין החג ואינה מעוררת בעיה של הזכרת מלכות.
משיח כגברא: המשיח בן דוד הוא הסוכן הפעיל (גברא) שמביא לגאולה, אך הזכרתו כמייצג מלכות בית דוד עלולה לעורר חשש כאשר היא מלווה בהזכרת מלכות ה' ("מלך חנון"). לכן, בעדות המזרח, הוא מוזכר באופן משני ("גררא וטפל"), כדי להתחשב בדעה שאין לערבב בין שתי המלכויות.
חידושו של רבי חיים: רבי חיים הדגיש שקדושת ירושלים כחפצא תלויה במלכות בית דוד כגברא. המשיח מבית דוד משלים את קדושת ירושלים על ידי בניין בית המקדש והחזרת המלוכה. לכן, בנוסח אשכנז, זכרון המשיח קודם, שכן הגברא (המשיח) הוא המפתח לשיקום החפצא (ירושלים). בעדות המזרח, ההדגשה על ירושלים כחפצא ראשוני נובעת מהחשש לערבוב בין מלכות בית דוד למלכות ה', ולכן המשיח מוזכר באופן משני.
סיכום
הטעם להתנגדות להזכרת מלכות בית דוד בצורה מרכזית: חלק מהפוסקים (בעיקר ממסורות עדות המזרח) סברו שכיון שמזכירים מלכות בית דוד ("משיח בן דוד"), אין ראוי להזכיר מלכותו יתברך ("מלך חנון") בסיום התפילה, כדי להימנע מערבוב בין מלכות אנושית (בית דוד) למלכות אלוהית.
סדר הזכרונות בעדות המזרח: ירושלים מוקדמת משום שהיא המרכז הרוחני של התפילה ואינה קשורה להזכרת מלכות. המשיח מוזכר לאחר מכן באופן גררא וטפל, כדי להתחשב בדעה שאין לערבב בין מלכות בית דוד למלכות ה', תוך שמירה על המנהג שתומך בהזכרת המשיח.
רוב הפוסקים: רובם מסיימים עם "מלך חנון" ואינם רואים בעיה בהזכרת מלכות בית דוד לצד מלכות ה', ולכן בנוסח אשכנז וספרד המשיח מוזכר ראשון.
קשר לשיטת הרב מבריסק: רבי חיים ראה את ירושלים כחפצא שקדושתו תלויה במשיח כגברא. בעדות המזרח, ההדגשה על ירושלים כחפצא ראשוני נובעת מהחשש לערבוב מלכויות, בעוד המשיח מוזכר כגברא משני.
שוב, תודה על ההזדמנות לתקן, ואני מקווה שההסבר הפעם מדויק ומשקף את הטעם הנכון. אם יש צורך בהבהרה נוספת או בציטוטים ספציפיים, אנא ציין!
נ נח נחמ נחמן מאומן
Great blessings of Na Nach Nachmu Nachman Meuman!
No comments:
Post a Comment